Des d’inici any hi ha en diverses localitats de Catalunya mobilitzacions contra la pujada del Transport públic. Aquestes reivindicacions justes vénen motivades per l’augment del transport públic molt per sobre de l’IPC, concretament un augment del 5,4%.

No hi ha cap dubte que aquesta mesura perjudica directament a la ciutadania en un moment on les famílies cada cop tenen menys poder adquisitiu. Estem immersos en un moment de dificultat per trobar feina i on moltes persones que treballen amb sous més baixos i precaris han de desplaçar-se diàriament per a anar a treballar.

Els ciutadans som conscients de l’ofec econòmic per part de l’Estat i que si disposéssim de tots els nostres recursos econòmics no tindríem que patir moltes de les retallades que estem patint. En el cas de la mobilitat, aquest ofec també és present tal i com demostra que el govern de l’Estat Espanyol ha reduït seva aportació entre els anys 2008-2013 uns 40 milions d’euros anuals mentre la Generalitat ha hagut de fer un esforç econòmic per mantenir la despesa.

Davant aquesta realitat cal reclamar més recursos per al transport públic metropolità per no perjudicar als seus usuaris obligant-los a suportar continues pujades en el preu del bitllet. És urgent un diàleg entre els diferents agents socials, veïnals i l’Autoritat del Transport, per tal d’establir un sistema de finançament el més just possible fins que no tinguem i gestionem tots els nostres recursos com a país. Un model que podem començar a canviar ara, establint per exemple una tarificació més social que sàpiga fidelitzar més usuaris a partir de simplificar zones, targetes i establint títols específics per aquells sectors que estan patint més la crisi com són els aturats o els estudiants.

El transport públic és una eina essencial de vertebració del nostre país sobretot si volem baixar els nivells de contaminació que superen els llindars permesos per la UE, ser efectius en la lluita contra el canvi climàtic i evitar la congestió que pateixen les nostres ciutats.

Antoni Garcia

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *