ENTREVISTA AL DIARI DE L’HOSPITALET

Antoni Garcia. Portaveu del Grup Municipal d’ERC. Dos anys després de les municipals, Garcia opina que cal un altre model de ciutat que prioritzi els barris, l’ocupació de qualitat, el
dret a l’habitatge i la neteja. El grup aposta per la defensa del patrimoni històric i creu que cal més consens sobre el PDU Granvia i mantenir la zona agrícola del Llobregat.

 

“La preservació de Cal Trabal és prioritat per a ERC”

Entrevista a Antoni Garcia, portaveu municipal d'ERC

Marta Montal
– Hem arribat a la meitat del mandat. Quin balanç en fa?
– Sobre l’activitat d’ERC, positiu. Estem fent una oposició ferma, constructiva i responsable. Estem disposats a arribar a acords amb el Govern per avançar en el nostre programa però, sobretot, per resoldre els problemes dels veïns i millorar la seva qualitat de vida. El model de ciutat del PSC està en hores baixes, caduc, provoca desequilibris als barris. Tenim un motor econòmic, la Granvia, però les millores econòmiques no reverteixen en
els barris.

– Quins són els principals problemes que ha d’afrontar L’H?
– L’atur, l’habitatge i la neteja. Sobre l’atur, la ciutat té 16.000 persones que no troben feina. Tenim un model que no propicia que hi hagi feina de qualitat, basat a potenciar l’economia de serveis i on el Govern està apostant per atreure el que no vol Barcelona. Necessitem un model econòmic diversificat, centrat en innovació i talent, que doni suport al petit comerç, a la petita i mitjana empresa, que promogui el cooperativisme i l’economia social i, sobretot, reindustrialitzar la carretera del Mig.

– I sobre habitatge i neteja?
– No tothom té accés a l’habitatge pels preus abusius i els desnonaments. Hi ha més de 1.600 pisos buits dels bancs. L’Ajuntament va anunciar multes però encara no n’hem vist cap. Cal fomentar les polítiques que facin front a les desigualtats. La lluita contra la pobresa energètica i el dret a l’habitatge són prioritàries per a ERC. La neteja és una assignatura pendent. FCC no està executant els seus compromisos i ens preocupa que l’Ajuntament votés en contra de fer una auditoria sobre el servei després de veure presumptes irregularitats amb la mateixa concessionària en altres ciutats. A més, vam demanar un estudi per municipalitzar el servei i encara no s’ha fet. També calen mesures per combatre l’incivisme.

– Què opina del model de participació i de L’H ‘on’ dels barris?
– És positiu que hi hagi un procés participatiu però volem veure com s’executa. Esperem que la ciutadania realment pugui fer propostes i que no sigui una adhesió al projecte polític del Govern, com va passar amb L’H on. Pel que fa al model, està en crisi, els consells de districte i el Consell de Ciutat no acaben de funcionar. S’han introduït els pressupostos participatius però la ciutadania també ha de poder decidir sobre temes com el PDU Granvia. Calen polítiques que fomentin la transparència i la participació ciutadana.

– Vostès defensen el patrimoni natural i arquitectònic…
– La preservació de Cal Trabal és prioritària per a ERC. Creiem que el Pla especial de patrimoni arquitectònic s’ha de reformar i incorporar nous edificis. Hem de rehabilitar espais com el nucli antic o Can Rigalt.

– Què opina ERC del PDU?
– Estem d’acord amb el soterrament de la Granvia i que es potenciï el sector biomèdic. De fet, vam presentar una moció perquè l’Agència Europea del Medicament estigués en aquest àmbit. Però no compartim el sector que afecta Cal Trabal. Volem que es preservi tota la finca, que s’incorpori al Parc Agrari del Llobregat i que es faci un parc urbà que connecti el parc de Bellvitge i l’hospital amb el riu. Que l’AMB retirés de l’ordre del dia del Ple l’aprovació de l’informe del PDU demostra que no té un consens ampli ni en l’àmbit metropolità, ni a l’Hospitalet, ni al Govern de la Generalitat. Tornem a reclamar a l’alcaldessa i al conseller Rull una taula de diàleg per millorar el PDU i preservar Cal Trabal.

– Han avançat en la reformulació dels mitjans de comunicació?
– Vam impulsar una moció, amb altres grups, però ens trobem que el Govern local està aplicant de manera lenta els acords del Ple. Volem que la reformulació i la reobertura de la ràdio es facin efectius el 2017. Apostem per uns mitjans de comunicació de proximitat, transparents i plurals, amb la participació d’entitats i amb criteris periodístics, no polítics.

– Han posat en marxa visites als barris. Quin és el motiu?
– Des d’ERC fem política de carrer, tenim un peu al carrer i l’altre a les institucions. L’objectiu és conèixer millor les inquietuds dels ciutadans i tenir un diàleg obert amb ells per tal de donar resposta als seus problemes. Des dels barris, des d’aquest contacte amb els veïns estem construint l’alternativa política d’esquerres i catalanista al Govern municipal.

– Després del judici pel 9N, creu que es convocarà el referèndum?
– El farem sí o sí. La Generalitat ho té molt clar i sobretot la gran majoria social a favor del dret a decidir. Abans que independentistes som demòcrates i demanem decidir. Estem segurs que al setembre els catalans exerciran aquest dret democràtic i també ho farem a L’H. Li demanem a l’alcaldessa que es posi al costat de la democràcia i del dret a decidir.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *